maandag 16 december 2013

Vier dingen die we allemaal denken

Er wordt heel wat geroddeld in het openbaar over de communicatiestudentjes van tegenwoordig. Deze conclusie kon ik trekken na een intensief dagje werken op de opendag van Fontys Hogeschool Communicatie. Al mijn opgetogenheid en kennis over deze gezellige opleiding stopte ik in het enthousiasmeren van potentiële communicatiestudentjes. Helaas stuiterde de bezoekers niet met me mee, maar kwamen ze aanzetten met niet alleen vermoeiende en saaie, maar vooral foutieve beweringen over communicatie. Tijd om wat incorrecte veronderstellingen de wereld uit te helpen.

1. Als je communicatie studeert, weet je van heel veel heel weinig.
En deze zin wordt dan op een zure manier uitgesproken door een van de ouders van de potentiële communicatiestudent, die de opleiding eigenlijk maar niks vindt, maar die door kindlief is gedwongen om even een kijkje te nemen. Communicatie is gewoon een breed vakgebied. Het is verstandig om je stage en minor af te stemmen op dát deel van de opleiding die jij het leukste vindt. De veelzijdigheid biedt juist een afwisselende opleiding die niet gaat vervelen.

2. Als je communicatie studeert, ben je alleen maar bezig met reclame.
Fout! Natuurlijk, communicatie kan je een baantje opleveren als art director of conceptontwikkelaar, maar kijk eens verder dan je neus lang is. Persvoorlichter, communicatieadviseur, een baantje in de crisiscommunicatie of een job richting de journalistiek? Je kunt onmogelijk veel kanten uit.

3. Als je communicatie studeert, kun je goed praten.
Ik ben deze discussie al vaker met jullie aangegaan en ben niet van plan deze nog een keer te starten.

4. Als je communicatie studeert, mag je geen accent hebben.
Liever niet, inderdaad, maar ''mogen'' is hier een groot woord. Een persvoorlichter met een Limburg accent wordt vaak niet erg serieus genomen, evenals een nieuwslezer die alleen het Twentse taaltje onder de knie heeft. Mijn accent is gedurende mijn opleiding altijd al aanwezig geweest, maar staat me niet in de weg. Zodra je eenmaal het echte vakgebied gaat verkennen, is het wel van belang dat je hierop let.

Iedereen mag van mijn opleiding vinden wat hij of zij wil, maar het moet wel gebaseerd zijn op waarheden. Communicatie moet ook een beetje in je bloed zitten; deze studentjes zijn chaotisch, vaak wat aan de drukke kant en niet op hun mondje gevallen. Nog aan het struggelen wat je vervolgopleiding gaat worden? Kom een keertje langs bij FHC, maak een babbeltje met mij en de andere studentjes en volg een dag wat lessen. Voor je het weet stroomt het communicatiebloed ook door jou lichaam. ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten